top of page

Metologies: Desing thinking i APS

DESING THINKING

Empatitzar

Ens posem en el lloc dels avis que viuen a la residència del barri, per entendre com viuen i intentem detectar els seus desitjos i necessitats. Quines son les seves pors i frustracions?, i quines les seves motivacions i hàbits? Quan més coneixem als avis, més s’adaptarà la nostra solució a les seves expectatives, i d’aquesta forma donarem una resposta més adequada. Per a fer aquesta activitat ens acompanya la Maica Juncosa, treballaora de la residència Ítaca Fortuny. Li fem preguntes i ens posem per grups de 5 per a completar el mapa d’empatia. Al cap de 40 minuts posem en comú les respostes de cada grup.

 

Definir

Totes les idees recollides en la fase d’empatia, s’organitzen. Les tenim escrites en post.its de colors. Realitzem diferents agrupacions en funció de les necessitats que són semblants, aspectes comuns que necessiten solucions d’un mateix tipus, i  agrupem i desagrupem tants cops com és necessari. L’objectiu és crear patrons de solució amb una llista d’aspectes a controlar.

 

Idear

Partint dels conceptes mencionats i anotats, seleccionem aquells que resulten de major importància i els desenvolupem més a fons tractant d’arribar a idees més concretes. Aquesta part del projecte la fem tot el grup-classe junt. Aquest procés és similar a “Selecció de la millor solució: ha arribat l'hora de decidir!

 

Prototipar

En base a les nostres idees, elaborem un prototip final que resumeix tot el que és la idea, una innovació que respon a les necessitats de l’usuari, els avis. A l’hora d’elaborar el prototip, aquest cop cada grup realitza un story telling senzill i l’utilitza per explicar la seva idea a la resta de grups.

 

Testejar

L’objectiu d’aquesta fase és valorar l’experiència d’usuari amb el producte dissenyat. És necessari mostrar el resultat del prototipatge i veure com respon l’usuari. En el nostre cas, els usuaris són els alumnes dels altres grups i algun mestre curiós. És important no marcar la resposta de l’usuari, deixar fer i veure com reacciona, sense donar moltes explicacions del funcionament que ell espera amb aquesta solució. Així, possiblement extraurem conclusions que ens portaran a propostes de millora i refinament de la resposta.

Quan acaba el testeig, cada grup reb , si s’escau, les propostes de millora de la resta de companys i efectúa els canvis que creu oportuns.

APRENENTATGE SERVEI (APS)

Sense voler-ho en un inici, el projecte generat ha acabat sent un aprenentatge servei (APS), una proposta educativa que ha combinat processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual, els alumnes, s’han format tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.

Entenc que l’APS és una metodologia que permet promoure la participació de l'alumnat - com a agent de la comunitat - en la detecció de necessitats i en el compromís per donar-hi resposta, i és això el que hem fet al llarg d’aquest projecte.

bottom of page