top of page

1- BrainStorming: Comencem fent una pluja d’idees sobre les diferents activitats que podríem fer conjuntament amb els avis de la residència del barri. Es van anotant tots a la PDI i es guarda el document.

En acabar, la mestra explica els tres objectius del projecte, els criteris d’avaluació i la metodologia de treball que es seguirà: treball cooperatiu amb grups heterogenis, amb rols diferents per a cada component i metodologia Design Thinking que seguirem en les seves 5 fases ( empatitzar, definir, idear, prototipar i testejar).

 

2- Creació dels grups de treball: Crear els grups de treball de cada classe. Recordar els rols de cada membre del grup ( portaveu, secretari, investigador i artista ) i els objectius de cadascun. Un cop fets els grups i triats els rols de cada component, cada grup té una estona per parlar sobre les possibles activitats a fer.

 

3- ​Fase 1- Empatitzar: Ens posem en el lloc dels avis que viuen a la residència del barri, per entendre com viuen i intentem detectar els seus desitjos i necessitats. Quines son les seves pors i frustracions?, i quines les seves motivacions i hàbits? Quan més coneixem als avis, més s’adaptarà la nostra solució a les seves expectatives, i d’aquesta forma donarem

una resposta més adequada. Per a fer aquesta activitat ens va acompanyar una treballadora de la residència Ítaca Fortuny. Els alumnes li fan preguntes i, en acabar, cada grup completa el mapa d’empatia. Es posen en comú les respostes de cada grup.

 

 

4- Fase 2- Definir: Totes les idees recollides en la fase d’empatia, s’organitzen. Les tenim escrites en post.its de colors. Realitzem diferents agrupacions en funció de les necessitats que són semblants, aspectes comuns que necessiten solucions d’un mateix tipus, i agrupem i desagrupem tants cops com és necessari. L’objectiu és crear patrons de solució amb una llista d’aspectes a controlar.

 

 

5- Fase 3- Idear: Aquesta part del projecte la fem tot el grup-classe junt. Aquest procés és similar a la selecció de la millor solució. Ha arribat l'hora de decidir. Partint dels conceptes mencionats i anotats en els post-its, seleccionem aquells que resulten de major importància ( o ens convencen més), i els desenvolupem més a fons tractant d’arribar a idees més concretes. Organitzem els post-its sobre les cartolines.

 

 

6- Fase 4- Prototipar: En base a les idees, cada grup elabora un prototip final que resumeix tot el que és la idea, una innovació que respon a les necessitats de l’usuari, els avis. A l’hora d’elaborar el prototip, acordem dibuixar sobre un foli, de manera senzilla, la idea, aprofitant que els alumnes van fer una pràctica de «visual thinking» fa poc. A partir de cada dibuix, cada grup explica la seva idea a la resta de grups.

 

 

7- A més del dibuix, els alumnes que tenen el rol d’artistes, decideixen quan i on es gravaran els vídeos amb la càmera 360º i quins elements i/o materials necessitaran per millorar la seva experiència.

 

 

8- Fase 5- Testar- Primer, cada grup prova el seu producte ( vídeo + elements sensorials). En acabar, la resta de companys de classe, poden provar els productes dels altres grups. També es demana a alguns mestres i alumnes d’altres cursos que provin les «experiències» creades per cada grup. En acabar, se'ls hi demana a tots els qui han testat que valorin el producte a partir d’un kahoot que han creat els investigadors de cada grup de manera conjunta. Ela alumnes revisen els resultats i cada grup decideix si vol fer alguna modificació o millora del seu treball.

 

9- Visita a la Llar d’avis Els portaveus de cada grup van a la llar d’avis i proven el producte amb alguns avis de la residència. Dos alumnes que tenien el rol d’artistes, enregistren l’activitat i la valoració dels avis.

 

10- Avaluació formativa: En gran grup, es fa una autoavaluació i una coavaluació sobre el projecte, amb rúbriques i utilitzant el Plickers. En acabar, la mestra exposa les valoracions dels avis i s’acaba la sessió fent una valoració general compartida a la PDI.

​​

Explicació del projecte. Què hem fet?

bottom of page